Foto & Video

In dit blok ga je een promofilm voor een bedrijf of organisatie uit de buurt maken.

CORONA LOCKDOWN UPDATE:

Vanwege de lockdown beginnen we met een speciale lockdown video-opdracht.

Je gaat een kookvideo maken! In een kookvideo laat je zien hoe je een recept klaarmaakt en geef je de kijker tips hoe ze dit thuis ook kunnen maken. In een kookvideo kan je echts iets van jezelf laten zien, kook bijvoorbeeld een familiegerecht, jouw lievelingsmaaltje of een diner voor jouw huisdier!

Hieronder vindt je wat inspiratie van (bekende) vloggers op YouTube.

Introductieopdracht:

Zoek online 2 kookvlogs die jij tof vindt. Zet deze op jouw blog en schrijf erbij wat je er zo leuk aan vindt. Schrijf er ook bij welke elementen uit de video jou hebben geïnspireerd en hoe je die in jouw eigen kookvlog gaat toepassen.

De Kookvlog Opdracht:

Maak een kookvideo waarin jij laat zien hoe je een recept klaarmaakt en de kijkers tips geeft hoe ze dit thuis ook kunnen maken.

Eisen:
- Minimaal 3 minuten lang
- De ingrediënten en stappen zijn duidelijk te zien
- De video is persoonlijk, het laat iets van jezelf zien
- De video is goed gemonteerd en ziet er strak/aantrekkelijk uit

Kijk hieronder voor tips!

Kookvlog tips:

- Zorg voor goed licht in de keuken. Misschien heb je wel extra lampen nodig, gebruik bijvoorbeeld een bureaulamp om jouw kookvlog extra uit te lichten.

- Maak van tevoren een plan en schrijf op wat je precies wilt gaan doen

- Zorg dat je telefoon is opgeladen en voldoende ruimte voor filmpjes heeft

- Zorg dat je een recept hebt klaarliggen voordat je gaat beginnen  

- Zet alle ingrediënten vast op tafel/aanrecht. Dat ziet er leuk uit en je hoeft ze niet meer te zoeken

- Maak zelf een statief als je er geen hebt (hieronder vind je een filmpje!)

- Vraag een familielid om je te helpen, misschien wil diegene ook wel op beeld!

Videobewerkingsprogramma's voor thuis

Deze gratis videobewerkingsprogramma's kun je thuis gebruiken:
Voor op je computer:

Shot Cut: https://shotcut.org
FXhome: https://fxhome.com/hitfilm-express
Open Shot: https://www.openshot.org/nl/

Voor op je telefoon:

Inshot: https://apps.apple.com/nl/app/inshot-video-editor-foto/id997362197

Reclame

Je hebt er elke dag mee te maken en komt het overal tegen: reclame. Reclame kan handig zijn maar ook misleidend.

Tijdens dit blok leer je wat reclame is en watvoor invloed dit op ons heeft. Zowel de positieve als de negatieve kanten komen aan bod. Je gaat zelf op een andere manier een reclameposter ontwerpen in Photoshop.

Promofilm

Elk goed bedrijf of organisatie maakt er gebruik van: een promofilmpje. Een aantrekkelijk filmpje zorgt voor veel klanten en naamsbekendheid.

Je gaat samen met twee klasgenoten een promofilmpje maken voor een lokaal bedrijf dat misschien wel echt gebruikt gaat worden!


Introductie Opdracht 1

Maak samen met twee klasgenootjes een kort promotiefilmpje over een voorwerp uit de klas. Dit voorwerp mag van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een etui of pen, maar ook een rugzak, een appel of zelfs een leeg A4tje. 

Wees creatief met het verkopen van je product en bedenk een originele manier om dit te doen.

Denk hierbij aan de tips zoals besproken in de les:

- Houdt het kort en krachtig, maximaal 45 seconden

- Zorg ervoor dat de kijker een bepaalde emotie voelt bij jouw product

- Vertel de kijker een verhaal met jouw reclame

- Benoem sterke en uitzonderlijke eigenschappen van jouw product

- Spreek jouw publiek direct toe

- Houdt het vooral simpel en doeltreffend

Wat heb je nodig voor deze opdracht?

- Een mobiele telefoon met camera en voldoende ruimte om een korte video op te nemen

- De Wetransfer App zodat je de video naar jezelf kunt mailen en deze op jouw One Drive en Blog kunt uploaden

- Een voorwerp

- Twee klasgenootjes om mee samen te werken.

Schrijf van tevoren kort op papier wat je wilt gaan zeggen over jouw product en in elke stappen je dit gaat doen.

Deze video is een zogenaamde ONE TAKE video. Dat betekent dat deze in 1 shot achter elkaar wordt opgenomen. Je hoeft daarna dus niet meer te knippen of te plakken.

Tips voor het filmen met je mobiel

Zorg dat je de telefoon horizontaal houdt, dan krijg je de juiste verhoudingen en heb je straks niet een verticaal beeld.

BELANGRIJK!

Bewaar het resultaat goed. We gaan ze samen bekijken in de klas en het materiaal heb je later nog nodig voor de introductie opdracht van Adobe Premiere Pro.


Promofilm

We zullen 1 les van 3 uur besteden aan het filmen op locatie. Heb je dan nog niet alles gefilmd? Dan spreek je met je medeleerlingen een andere datum af en overleg je dit uiteraard ook met jouw contacten in M4 via mail of telefoon. Filmen kan met een filmcamera van school maar ook met je eigen smartphone. Hierbij is het wel belangrijk dat je goed de tips doorneemt die je in het PDF bestand hieronder vindt!

Voor het bewerken heb je 2 a 3 lessen van 3 uur. Dit bewerken ga je doen in Adobe Premiere Pro CC, dit staat op de computers op school. Om goed te snappen hoe dit programma werkt staan hieronder wat instructievideo's (les 4&5). Wil je er meer bekijken? Dan ga je zelf op zoek naar meer tutorials bijvoorbeeld via Youtube of Vimeo.

Volg de stappen hieronder beschreven. Succes en veel plezier dit blok met het maken van jullie Promofilm!


Tips voor het maken van een goede promofilm

Wanneer je gaat filmen is het eerst belangrijk om te weten hoe je een bepaalde sfeer laat ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van licht maar vooral ook door de camerastandpunten en kaders (kadrering) die je gebruikt. Hieronder staat een website waarop de camerastandpunten en kaders worden uitgelegd. Ook kun je beide YouTube video's bekijken over het maken van een goede reclamevideo. 


Oriënteren (taak 1)

Voor de viering van de Mavo 4 eindexamen klassen gaan wij een promofilm maken.

Jullie zullen er zelf achter moeten komen wat de wensen en eisen zijn waar het filmpje aan moet voldoen, jullie zullen dus zelf met onze Mavo Coordinator moeten overleggen. Hij wordt de opdrachtgever in dit project.

Oriënteren (taak 1)

Wij werken natuurlijk weer samen in kleine teams. Voor een groot project zoals dit is het een goed idee om eerst een rolverdeling af te spreken. Een team heeft nodig:

* Een voorzit(s)ter: geeft leiding en neemt initiatief

* Een blogger: houdt bij op Wordpress hoe het project verloopt

* Een technisch adviseur: specialist in video bewerking

* Qualiteits controle: overzicht en positieve kritiek


Oriëntatieopdracht:

Voordat je aan het maken van een promofilm gaat starten moet er wel eerst wat onderzoek gedaan worden. Je gaat je eerst oriënteren. Je moet namelijk wel weten met wat voor evenement je te maken hebt, er moet geen verkeerd beeld ontstaan uiteindelijk na het bekijken van de promofilm. Ga dus eerst uitzoeken met wat de leerlingen van M4 hebben gedaan in de afgelopen jaren en wat voor onderwerpen een goed verhaal vertellen.

Oriëntatieopdracht:

Maak een woordweb op een groot vel papier. Schrijf in het midden de naam van jouw team en zet hier omheen welke informatie belangrijk is voor jouw video.

Benoem in elk geval de volgende zaken in jouw woordweb:

- Soort evenement

- Locatie

- Doelgroep

- Hoogtepunten

- Individuele verhalen

- Doel van de promotiefilm

- Wat je allemaal in de video wilt laten zien

Als je klaar bent maak je een foto van het woordweb en zet je deze op jullie blog.


Onderzoek doen (taak 2)

In de tweede les ga je onderzoek doen. Heb ik dit niet al gedaan in de eerste les? zal je denken. Klopt, maar in deze les zal je ook daadwerkelijk contact hebben met onze opdrachtgever. Je kan wel bedenken wat jij interessant of leuk zal vinden om te laten zien in de promofilm maar het gaat uiteindelijk om wat Mavo 4 wil uitdragen (wat zij willen laten zien). Zet je ideeën op papier in voorbereiding van onze vergadering met meneer Vermeer.

Na de vergadering gaan wij notulen maken en een onze planning op papier zetten. Wat zijn de deadlines? Wie kan welke taak op zich nemen? Wat is een prioriteit? Welke informatie en kennis moeten wij vergaren?

Voor nog meer voorbeelden klik hier. Idee fase (taak 3)

Idee fase (les 3)

Je hebt een moodboard gemaakt voor de sfeer van je promofilm, interviewvragen voorbereidt voor de ontmoeting met het bedrijf, een zakelijke brief verstuurd en je eerste afspraak gemaakt om jouw interviewvragen te stellen. Je hebt nu dus alle informatie verzameld die je nodig hebt om jouw promofilm zo goed mogelijk te kunnen maken. Je kunt ter inspiratie de video's en PowerPoints bekijken die hierboven onder "Tips voor het maken van een goede promofilm" staan.

Dit formulier is de basis en het filmplan voor jouw promofilm. Dit filmplan maak je zodat je weet wat je gaat doen en wat je hiervoor nodig hebt. Vul het dus in voordat je gaat filmen.

Opdracht Storyboard:

In het vorige formulier heb je opgeschreven wat het doel is van jullie promofilm en wat er precies in jouw video gaat gebeuren. Bij deze opdracht ga je verder uitwerken wat je precies gaat filmen en op wat voor manier. Probeer dit zo duidelijk en exact mogelijk te doen.


Adobe premiere pro CC (taak 4)

Wanneer je een promofilm wil maken moet je natuurlijk wel eerst weten welke software je daarvoor moet gebruiken. Dit jaar gaan jullie aan de slag met een meer professioneel programma om films mee te bewerken: Adobe Premiere Pro CC. Dit programma staat ook op jullie computer, wanneer je bij Start klikt en je typt Premiere in dan verschijnt het programma meteen. Dit programma is niet heel moeilijk maar je moet er wel mee leren werken, daarom gaat iedereen individueel eerst de onderstaande opdracht uitvoeren.

Opdracht:

Je gaat voor deze opdracht het filmpje gebruiken dat je in de eerste weken in de klas hebt gemaakt.

Aan de hand van tutorials en zelf experimenteren ga je het volgende toevoegen aan het filmpje:

- Je laat het filmpje drie keer achter elkaar zien, 2x normaal en 1x in slow motion.                      - Je maakt een titelblad aan met daarop wat er gebeurt in de video.                                              - Je maakt een aftiteling met daarop wie het gemaakt heeft.                                                          - Je verandert de kleur van het tweede filmpje, de kleur bepaal je zelf.                                         - Je zet muziek onder het filmpje (zelf uitkiezen, gebruik youtube converter).                               - Laat de muziek wel uitfaden anders stopt de muziek ineens abrupt.                                            - Je zorgt dat er transities (overgangen) komen tussen de filmpjes, welke bepaal jij zelf.             - Sla het filmpje op als een QUICKTIME bestand en niet als een project en zet hem onder je map of  je website als dat kan.

Hieronder vind je alvast een basis tutorial om je verder op weg te helpen in het programma. Zoek op youtube of internet naar tutorials die jou verder kunnen helpen. Vraag als het niet lukt medeleerlingen om jou te helpen.

Check hieronder de link voor meer handige tutorials over Adobe Premiere Pro CC:


Editen (taak 6)

In les 6 t/m 8 gaat jouw groepje bezig met het bewerken oftewel het editen van het promofilmpje. Jullie zijn naar het bedrijf gegaan om te filmen aan de hand van jullie storyboard en nu hebben jullie filmmateriaal.

Dit materiaal moet natuurlijk eerst op de computer gezet worden. Dit kan door middel van een kabeltje maar heb je dit niet bij de hand dan kan je via de app store op je telefoon de WETRANSFER app downloaden waarmee je bestanden van je telefoon tot 2GB kan versturen. Heb je met een camera gefilmd? Dan gebruik je een kaartlezer van school.

Staat het filmmateriaal op je computer dan kan je aan de slag met het editen! In de vorige lessen hebben jullie al kennisgemaakt met Adobe Premiere Pro. In principe zou iedereen uit het groepje kunnen editen maar omdat het een professioneel promofilmpje moet worden is het handig om degene die het beste kan editen uit het groepje dit te laten doen. De rest kan ideeën aandragen of alvast op zoek gaan naar muziek voor onder het filmpje. Let hier wel op auteursrecht, niet elk muziekje mag je zomaar gebruiken.


Extra (Adobe After Effects)

Gaat het editen van jullie filmpje heel makkelijk en soepel en hebben jullie tijd over? Ga dan aan de slag met Adobe After Effects, een software programma waarmee je speciale effecten kan toevoegen. Je zou hiermee het begin van jullie promotiefilm kunnen maken om jullie filmpje net even extra 'swung' te geven!

Kijk hieronder tutorials voor het gebruik en de mogelijkheden van dit programma.


Presenteren en Beoordelen (les 9)

In de laatste les gaan we alle promofilms kijken en hier gezamenlijk op beoordelen.

Je gebruikt hier onderstaand beoordelingsformulier voor. Deze rekent automatisch het cijfer uit. Elk groepje beoordeelt een ander groepje.

Je stuurt het ingevulde formulier naar het groepje dat je hebt beoordeeld. Je plaatst het ingevulde formulier over jouw filmpje op jouw blog.