Netwerken

In de komende lessen gaan wij de werking van netwerken bestuderen. Hoe kunnen computers communiceren met elkaar op het werk of in school? Hoe werkt het internet? Welke apparaten en welke afspraken moeten wij maken om een netwerk te bouwen?

Wat is een netwerk?

net·werk (het; o)

1 op een net lijkend geheel: een netwerk van draden; (figuurlijk) een netwerk vanintriges; iemands sociale netwerk alle mensen die hij kent en die hem ook kennen

2(computer) een aantal aan elkaar gekoppelde computers

Netwerken in praktijk

Kleine netwerken thuis gebruikt iedereen. Wij gaan kijken naar de componenten die ons verbinden met het internet.

Het Internet


De geschiedenis van het internet

Onze computer netwerken blijven exponentieel groeien. Wij gaan even kijken hoe het allemaal begon.

Opdracht 1 - Thuis Netwerk

Hoe snel is jouw internet verbinding thuis? Test het zelf.

Zoek op of dit een normale internetsnelheid is en schrijf op je blog wat je hierover hebt gevonden.


Huidige internet centra

Is de toekomst hier? Wij gaan kijken naar een data knoop punt.

Opdracht 2 - Netwerk Technologie

Maak een blogbericht over de volgende sleutelbegrippen in computer netwerken. Plaats een afbeelding met een goede technische beschrijving per sleutelwoord. Plaats het met reflectie op jouw blog.

Port

Router

Switch

Server

IP adres

ISP

Internet of Things

Er maken steeds meer apparaten gebruik van onze netwerken thuis. Wij gebruiken de term Internet of Things hiervoor. Deze video van de consumenten bond geeft ons inzicht.

Opdracht 3 - Internet of Things

Welke apparaten zijn bij jou thuis verbonden met het internet? Het gaat niet om computers, tablets of telefoons maar om andere apparaten. Schrijf op welke apparaten je hebt gevonden, wat ze doen en waarom ze verbonden zijn met het internet. 
Benoem daarnaast ten minste 2 andere apparaten of systemen die thuis met het internet verbonden kunnen worden en beschrijf hoe dit werkt en wat het voordeel is van de verbinding met het internet.

Mobiele communicatie netwerken

3G, 4G, 5G ! De vernieuwingen volgen elkaar snel op. Hieronder zie je video's die je meer vertellen over mobiele communicatie netwerken. Wat denk jij, ben je blij met de steeds snellere netwerken of denk je dat zij een schaduwzijde hebben? 

Opdracht 4 - Mobiele communicatie netwerken

Ga naar deze website : https://antenneregister.nl/Html5Viewer/Index.html?viewer=Antenneregister%5Fextern en zoek jouw adres op. Welke zendmasten zie jij allemaal in de buurt van jouw huis? Maak een screenshot van de kaart rond jouw huis en zoek op wat alle zendmasten die jij daar vindt doen.

Opdracht 5 - Video's mobiele communicatie

Bekijk beovenstaande video's en beantwoord de volgende vragen op jouw blog:

1. Waarom hebben wij niet overal een goed signaal op onze smartphones ?

2. Wat denk jij ? Ben je blij met de steeds snellere netwerken of denk je dat zij een schaduw zijde hebben ? 

3. Beschrijf op jouw blog de goede kanten van mobiele technologie en geef jouw mening over mogelijke negatieve aspecten.

 

Opdracht 6 - Bouw zelf een Netwerk in Filius

Deze opdracht maak je als je op school bent

Open het programma Filius, hierin kun je zelf een netwerk simuleren. Het programma is in het Duits, dat is lastig in het begin maar de docent kan je hierbij helpen.

Open daarnaast onderstaand bestand, daarin staat de opdracht stap voor stap uitgelegd. Je hebt hier 3 lessen de tijd voor.

Je zet de resultaten in de map op de Algemene Schijf op school. Schrijf een korte reflectie op jouw blog over de opdracht.


Onderstaande opdrachten maak je thuis als je online les hebt.

Persoonlijke en professionele netwerken.

Het internet is een netwerk van computer netwerken dat niet alleen wereldwijd is, maar ook een heel lang geheugen heeft. In deze les gaan wij kijken naar de impact die het internet heeft op onze persoonlijke en professionele netwerken.

Opdracht 7 - Vanity Search

Google jezelf. Kan je jezelf vinden? Zijn er meer mensen met jouw naam? Welke van jouw hobby's en activiteiten kan je vinden op de link pagina's? Welke niet? Ziet het er leuk uit of zijn er dingen of foto's die je liever niet met andere mensen zou delen? Wat kunnen de gevolgen zijn van deze informatie online? 

Schrijf hier een stukje over op jouw blog en plaats screenshots ter illustratie.

Professionele netwerken

Het is belangrijk voor je carrière om lid te zijn van een professioneel netwerk. Dit kan bijvoorbeeld via LinkedIn of via online organisaties. 

Opdracht 8 - Professionele Netwerken

Research een professioneel netwerk voor jouw gekozen vakgebied. Wil je een filmmaker worden, houtbewerker, tandarts of windmolen technicus? Bespreek (een van) jouw carrière opties en bekijk de website voor deze beroepsgroep. Plaats de link op je blog.

Selecteer een van de mensen die je op de website hebt gevonden en kijk hoeveel informatie je kan vinden over deze professionals. Waar werken zij en wat is hun positie daar, welke opleidingen hebben zij genoten? Plaats die informatie met de afbeeldingen op jouw blog. Voer de naam van deze professional ook in op de zoekmachine en bekijk de links en de afbeeldingen. Welke activiteiten en hobby's kan je vinden?

Plaats de professionele en persoonlijke informatie die je over deze persoon kunt zijn op je blog.

Reflectie online profiel

Vergelijk de informatie die je over dit persoon hebt gevonden met de informatie die je vond toen je jezelf Googelde. Hoe zou deze persoon over jou oordelen als hij of zij jouw online profiel ziet? Helpt of hindert het jou met het vinden van een goede baan of opleiding? Beantwoord deze vragen op jouw blog.

Opdracht 9 - Tabel Professionele/Persoonlijke Netwerken

Een groot deel van de zoekresultaten is makkelijk te verwijderen of veranderen, omdat het afkomstig is van jouw eigen webpagina's en sociale media. Een deel van de informatie wordt waarschijnlijk door anderen beheerd of geplaatst, deze links kunnen minder gemakkelijk verandert worden.

Maak in Excel of Word een tabel et drie kolommen: Informatie die jou zou helpen, Informatie die jou zou hinderen, Een kolom of dit door jou of door een ander gepubliceerd is.

Vul deze tabel in over jouw eigen online profiel en zet hier een screenshot van op jouw blog.