Netwerken

Netwerken

Over de komende lessen gaan wij de werking van netwerken bestuderen. Hoe kunnen computers communiceren met elkaar op het werk of in school? Hoe werkt het internet? Welke apparaten en welke afspraken moeten wij maken om een netwerk te bouwen? 


In onze eerste opdracht gaan wij een simulatie van een computer netwerk bouwen. 


Volg de instructies op de "Step by step" pagina van de simulator. Daar wordt stap voor stap uitgelegd hoe een netwerk kan worden opgebouwd.

https://www.teach-ict.com/gcse_new/networks/hardware/resources/NWB_SIM.swf

Vervolgens gaan wij ons eigen netwerk bouwen in de "Simulator". Je kunt een netwerk bouwen met de snelste en duurste apparatuur voor een dozijn computers; dat werkt super, maar is niet erg efficient. Of je kan een groot netwerk bouwen met weinig en verouderde apparatuur; lage kosten, maar het netwerk kan erg langzaam worden. De uitdaging hier is om een netwerk te bouwen dat een goede verhouding heeft tussen investering en het gebruik van het netwerk. Dat heet in het Engels de "Netwerk Unitilsation Indicator" Jouw uitdaging is om een netwerk te ontwerpen met een netwerk gebruik van tenminste 75%.

Soms moet Flash worden ingeschakeld voordat de pagina opstart. Je zult dan een message krijgen in jouw browser. Klik OK om dit in te schakelen. Problemen? Vraag eerst een volwassene om hulp, of anders.... stuur mij een mail.


Plaats de screengrabs van deze twee oefeningen met een reflectie op jouw blog. Succes ! 


Netwerken in praktijk

Kleine netwerken thuis gebruikt iedereen. Wij gaan kijken naar de componenten die ons verbinden met het internet.


De geschiedenis van het internet

Onze computer netwerken blijven exponentieel groeien. Wij gaan even kijken hoe het allemaal begon.


Huidige internet centra

Is de toekomst hier? Wij gaan kijken naar een data knoop punt.


Opdracht netwerk technologie

Maak een presentatie over de volgende sleutel begrippen in computer netwerken. Plaats een afbeelding met een goede technische beschrijving per sleutelwoord. Plaats het met reflectie op jouw blog.

Port

Router

Switch

Server

IP adres

ISP


Thuis netwerk


Hoe snel is jouw internet verbinding thuis? Test het zelf.

https://www.internetvergelijk.nl/snelheidstest/

Ben je er tevreden mee, of zou je toch liever meer en sneller data willen downloaden? 

Kijk naar deze tips!

Er maken steeds meer apparaten gebruik van onze netwerken thuis. Wij gebruiken de term Internet of Things hiervoor. Deze video van de consumenten bond geeft ons inzicht.

Is het gelukt om jouw verbinding met het internet te verbeteren? 

Zet het resultaat op jouw blog.

Mobiele communicatie netwerken

3G, 4G, 5G ! De vernieuwingen volgen elkaar snel op.

Waarom hebben wij niet overal een goed signaal op onze smartphones ?

Wat denk jij ? Ben je blij met de steeds snellere netwerken of denk je dat zij een schaduw zijde hebben ?

Beschrijf op jouw blog de goede kanten van mobiele technologie en geef jouw mening over mogelijke negatieve aspecten. 


Persoonlijke en professionele netwerken.

Het internet is een netwerk van computer netwerken dat niet alleen wereldwijd is, maar ook een heel lang geheugen heeft. In deze les gaan wij kijken naar de impact die het internet heeft op onze persoonlijke en professionele netwerken.

Vanity search

Taak 1: Google jezelf. Kan je jezelf vinden? Zijn er meer mensen met jouw naam? Welke van jouw hobby's en activiteiten kan je vinden op de link pagina's? Welke niet? Ziet het er leuk uit of zijn er dingen of foto's die je liever niet met andere mensen zou delen?

Wanneer mensen meneer Biezeman googelen kunnen zij zien dat ik vroeger gedichten schreef, veel aan fotografie doe en bij verscheidene scholen werkte. Schrijf een reflectie over jouw online footprint. Zet een printscreen van interessante link pagina's en een printscreen van de afbeeldingen op je blog. 

Professionele netwerken

Het is belangrijk voor je carrière om lid te zijn van een professioneel netwerk. Als leraar Informatica ben ik lid van het net werk i&i.

https://ieni.org/

Taak 2: Research een professioneel netwerk voor jouw gekozen vakgebied. Wil je een filmmaker worden, houtbewerker, tandarts of windmolen technicus? Bespreek (een van) jouw carrière opties en bekijk de website voor deze beroepsgroep. Plaats de link op je blog.

Selecteer een van de mensen die je op de website hebt gevonden en kijk hoeveel informatie je kan vinden over deze professionals. Waar werken zij en wat is hun positie daar, welke opleidingen hebben zij genoten? Plaats die informatie met de afbeeldingen op jouw blog. Voer de naam van deze professional ook in op de zoekmachine en bekijk de links en de afbeeldingen. Welke activiteiten en hobby's kan je vinden? 

Reflectie online profiel

Vergelijk de informatie die je over dit persoon hebt gevonden met de informatie die je vond toen je jezelf Googelde. Hoe zou deze persoon over jou oordelen als hij of zij jouw online profiel ziet? Helpt of hindert het jou met het vinden van een goede baan of opleiding?

Een groot deel van de zoekresultaten is makkelijk te verwijderen of veranderen, omdat het afkomstig is van jouw eigen webpagina's en sociale media. Een deel van de informatie wordt waarschijnlijk door anderen beheerd of geplaatst, deze links kunnen minder gemakkelijk verandert worden. Maak een tabel met een lijst van informatie die jou zou helpen en informatie van informatie die jou kan hinderen en specificeer of de informatie door jou is gepubliceerd of door een iemand anders.

Taak 3: Vul deze tabel in over jouw eigen online profiel.