Programmeren I 

In dit blok leer je meer over de codes achter het programmeren. Wij beginnen met het kraken van code, een online cursus van de Tu Delft en sluiten het blok af met hour of coding in de week van programmeren.

Coderen is steeds belangrijker in ons leven. Om de basis te leren gaan wij codes kraken.


In scratch leg je de basis van het programmeren.

Per tweetal ga je aan de slag met je eigen project.


Wil je meer uidaging dan kan je gaan programmeren in python. Dit is net een stapje moeilijker dan scratch.

Introductie


Waarom leer je programmeren?

In dit blok staat Computational Thinking centraal. Maar wat is dat eigenlijk?

Computational Thinking is het praktisch en creatief inzetten van digitale tools om een probleem op te lossen. Het probleem moet zodanig worden (her)geformuleerd dat het mogelijk is om het met computertechnologie op te lossen. De volgende stappen zijn daarbij van belang:

  • 1. Ontleding; het probleem moet in kleine stukjes opgedeeld worden en de kleine problemen stuk voor stuk opgelost;
  • 2. Patronen herkennen;
  • 3. Filteren van informatie; het vereenvoudigen van informatie; een schema of tekening van de informatie maken kan daarbij helpen;
  • 4. Mogelijke oplossingen bedenken en uitproberen door algoritmisch te denken;
  • 5. De oplossingen algemeen maken door toepassing bij dezelfde soort problemen.

Computational thinking is iets anders dan denken als een computer of leren programmeren. Het is het logisch benaderen van problemen en die oplossen met computertechnologie.


Week 1

Logisch Nadenken

Programmeren is het geven van opdrachten aan een computer door middel van een codeertaal. Om de computer goed te laten doen wat jij bedacht hebt moet je in logische stappen uitleggen wat jij wilt dat gaat gebeuren.

Dit vertalen van een actie in logische stappen gaan we de eerste week in de klas oefenen. De resultaten hiervan publiceer je op jouw blog.


Programmeeropdracht 1

De eerste programmeeropdracht is Dansfeest van Code.org. Je vindt de opdracht hier.

Probeer in de les zoveel mogelijk levels te halen en maak een screenshot van het laatste level dat je behaald hebt. Dit plaats je op jouw blog.


Online cursus programmeren met Scratch

Wij gaan in les 3 t/m 8 aan de slag met scratch. Om de cursus te starten klik hier. Je gaat in de les aan de cursus werken, maar vast ook thuis. Maak er iets moois van!

Je kunt de cursus volgen door jezelf aan te melden op EduX. Dat doe je door op de groene "Enroll" knop te drukken. De cursus is opgedeeld in weken, elke week heb je alle opdrachten uit die week afgerond. Plaats een screenshot van het eindresultaat op jouw blog.

Maak voor je begint een account aan op Scratch, dan blijven jouw projecten bewaard. Zorg er ook voor dat je jouw emailadres bevestigd, dan kun je de projecten met de docent delen. Uiteindelijk deel je jouw beste project aan het einde van dit blok.


Hoe word je dit blok beoordeeld en wat lever je daarvoor in?

Het blok programmeren bestaat voornamelijk uit het maken en bijhouden van de online cursus Scratch. Deze cursus volg je individueel en zelfstandig. Als je al heel goed bent in Scratch ga je de cursus Python volgen via codeacademy. Voordat je hieraan begint vul je het doelformulier in. Hierin schrijf je op welk doel jij denkt te behalen in de oefenperiode. Na de oefenperiode maak je je eigen game in Scratch of Python.

Beoordeling:

Je eigen game maken in Scratch

Na 4 weken oefenen, mag je het zelf proberen. In tweetallen werk je samen aan het maken van een eigen game. Je maakt allebei een eigen level van hetzelfde spel. Als je niet weet hoe iets moet, kijk dan bij de voorbeeldlessen. Hieronder staan drie Nederlandstalige filmpjes die je uitleggen hoe je zelf aan de slag kunt met een spelletje.

Online cursus programmeren met python

Heb je al ervaring met scratch dan kan je overstappen naar python. Om de cursus te starten klik hieronder.

Je eigen game maken in Python

Ook in Python kan je simpele games maken. Dit zijn dan zogenaamde "Text-Based Games". Dat betekent dat je in de game typend vragen beantwoord en dan verder komt.

Onderstaande link bevat Nederlandstalige instructie van het maken van een spelletje in Python 3.


Hour of coding

Waarom is programmeren zo belangrijk? Dat ga je leren in dit blok. Aan het einde van het blok sluiten wij af met hour of coding. Kijk nu eerst de video.