Hardware 

In blok 3 kom je veel meer te weten over computer hardware en hoe deze apparaten samenwerken in een computer systeem.

Les 1: Wat is Hardware?

Om jouw computer te laten werken zitten er allerlei onderdelen in de computerkast. Dit noem je de hardware van de computer, oftewel alle onderdelen die je fysiek kunt aanraken. Op de hardware draait de software van de computer, dit zijn alle computerprogramma's die je erop kunt gebruiken.

Introductie Opdracht 1: Computerpoorten

Achterop jouw computerkast zitten allerlei poorten en kabels. Maak een foto van de achterkant van jouw computer en open deze foto in Paint of Photoshop. Trek lijnen of pijlen naar alle poorten en kabels en schrijf erbij hoe deze heten en wat ze doen.

Zet de foto, inclusief beschrijvingen, op jouw blog. 

Les 2: PC Hardware Games

Introductieopdracht 2: PC Hardware Games

Op deze Website kun je een heleboel spelletjes spelen om jouw kennis van PC Hardware te vergroten.​ Je mag kiezen uit de spelletjes: HDD Parts, Computer Parts Puzzle, Computer plugs, Find the Hardware, PC Components Match, Peripheral Devices Match.​ Open de website in Microsoft Edge, klik op het puzzelstukje en dan op Eenmalig Toestaan in de pop up.​

Als je het spelletje hebt gespeeld maak je een screenshot, zet deze op je blog en benoem wat je hebt gedaan, wat je hebt geleerd en welke onderdelen je hebt gebruikt.

Les 3-4: Computeronderdelen

In de les ga je in groepjes een computer die uit elkaar gehaald is bekijken en benoemen. 

Introductieopdracht 3: Presentatie Computeronderdelen

Elk groepje krijgt een onderdeel van de computer. Bekijk het onderdeel, maak er een foto van en zoek op online welk onderdeel dit is en wat dit onderdeel doet in de computer.

Maak een presentatie over het onderdeel waarin je de volgende vragen beantwoord:

- Hoe heet het onderdeel?
- Wat is de functie van het onderdeel?
- Welke andere onderdelen zit er aan dit onderdeel vast in de computer?
- Wat zijn de verschillen in prijsklasse van dit onderdeel?
- Wat zijn de verschillen in kwaliteitsklasse van dit onderdeel?

De presentatie zet je op jouw blog. In les 4 worden de presentaties voor de klas gegeven.

Eindopdracht PC Hardware

Als Eindopdracht ga je online onderzoek doen naar vier verschillende computers voor vier verschillende gebruikers. Je zoekt voor elke gebruiker de ideale computer online op basis van wat die gebruiker nodig heeft en welke hardware hier bij past.

Gebruiker 1: Youssef Ahmed
Youssef Ahmed is student psychologie. Hij is op zoek naar een computer die hij makkelijk mee kan nemen naar college en waarop hij aantekeningen kan maken en zijn verslagen kan uitwerken. Nu het corona-tijd is moet hij ook gemakkelijk de online colleges kunnen volgen en zelf kunnen videobellen.
Het budget van Youssef is: €300,-

Gebruiker 2: Geertruida Janssen

Geertruida Janssen woont in het bejaardentehuis en is niet opgegroeid met computers. Van TikTok heeft ze nog nooit gehoord en ze weet eigenlijk ook niet goed hoe ze een Word-document moet maken. Het meest moderne snufje wat ze op haar kamer heeft is een Nokia 3310. Ze heeft een computer nodig waarmee ze kan videobellen met haar kleinkinderen, die ze vanwege corona niet mag zien, en waarmee zo leuke breivideo's kan bekijken om haar eigen breiskills te verbeteren. 
Het budget van Geertruida is: €150,-

Gebruiker 3: Julia de Boer
Julia de Boer zit in 4 mavo en doet niets liever dan gamen. Na de Mavo gaat ze dan ook naar het Grafisch Lyceum Utrecht om daar Game Design te studeren. Ze heeft een computer nodig waarop ze zware games kan spelen, het liefste online en die ze ook voor haar opleiding kan gebruiken. 
Het budget van Julia is: €2000,-

Gebruiker 4: Stanley Westhout
Stanley Westhout werk al enige tijd in de ICT en moet een nieuwe computer aanschaffen op zijn kantoor. Hij werkt als netwerkbeheerder van een bedrijf en bestuurt vanaf zijn computer het gehele netwerk en systeem van het bedrijf. Hij werkt dagelijks acht uur achter zijn computer en heeft een goede zakelijke computer nodig waar hij op kan vertrouwen en die gemakkelijk met verschillende systemen samenwerkt en waarvanuit hij het netwerk van zijn bedrijf kan beheren. 
Het budget van Stanley is: €1500,-

Eindopdracht:

De eindopdracht maak je in groepjes van 2 en bestaat uit een verslag waarin je voor de 4 gebruikers een passende computer zoekt. Je zoekt online een geschikte computer waar zowel de hardware in de computer als wel de onderdelen die aan de computer vast komen te zitten aansluiten bij de wensen van de gebruiker. Niet iedereen hoeft bijvoorbeeld een desktop, wellicht is een laptop of zelfs een tablet wel geschikter. Let erop dat je een complete computer levert waar de persoon gelijk mee aan de slag kan, dus niet alleen een computerkast!

Deze onderdelen moet in elk geval terugkomen in jouw verslag:

- Een profiel per gebruiker. Wat gaat deze persoon met de computer moeten doen, wat zijn voor de gebruiker de belangrijkste eisen en waar gebruikt de gebruiker deze computer. 

- Een lijst met onderdelen die in de computer moeten zitten.
Vanuit dit profiel kun je een lijst opstellen van hardware onderdelen die in ieder geval belangrijk zijn voor deze gebruiker.

- Een lijst met externe hardware die bij de computer moet zitten.
Vanuit dit profiel kun je een lijst opstellen van hardware onderdelen die in ieder geval belangrijk zijn voor deze gebruiker.

- Een link naar de computer die deze persoon het beste kan kopen.
In sommige gevallen zal dit uit meerdere links bestaan voor verschillende onderdelen. Benoem specifiek welke onderdelen jou hebben laten kiezen voor deze computer en waarom die passen bij de eisen van de gebruiker. 

- Een prijsopgave
Elke gebruiker heeft een budget, ben je daarbinnen gebleven?